2009-08-18 Stockholm
Jag var rejält sugen att komma iväg och tävla förra veckan efter en hel månads långt uppehåll. Familjen, (jag, Emma och Majken) rullade mot Karlskoga torsdag eftermiddag och det kändes riktigt roligt att ha med Majken och Emma hela helgen för första gången! Gurra mötte i vanlig ordning upp vid banan och har hela helgen gjort ett kanonjobb, som vanligt han är kort sagt grym!
Roligt är det att konstatera att det funkat bra och helt enligt planerna med Majken också. Hon såg till att hålla mina närmaste konkurrenter vakna första natten genom att öva höga A i vår buss natten igenom
J (tyvärr hade även jag svårt att sova dock).

Men det gjorde inget skulle det visa sig då jag under fredagens kval lyckades radera mitt pers sedan 2007 med nästan en hel sekund! För första gången i år kände jag mig riktigt nöjd efter kvalet trots att jag inte lyckades bättre än en 13:e tid (av 22 startande). Men mitt pers satt fint och var så efterlängtat att jag inte brydde mig så mycket om min startposition.

Efter en trevlig middag fredag kväll sov vi sedan gott, även Majken tack och lov! Och jag började sväva iväg i mina drömmar om hur jag skulle köra morgondagens race.

Lördag racedag,
Som vanlig är lördagar något av ett magsår då det inte är en lugn stund från det att man kliver upp till dess att man sitter i bussen och är på väg hem. Det är frukost, warm up, gridshow, race som avslutas med att packa ihop och lämna arenan. Däremellan ska man hinna med att ta emot gäster (som förvisso bara är trevligt men man hinner inte vara översocial precis) äta och ladda mentalt och allt det där, svettigt helt enkelt!

Foto: Rachid www.highsider.se
10.000 personer gästade banan denna dag och här är några av dem under gridshowen

Race,
När väl lamporna tändes och racet släpptes var all stress och tankar på annat än just race som bortblåst. Jag kom iväg riktigt skapligt men så blir det trångt trångt in i första böj och jag fick ge plats åt några på insidan för att undvika ihopkrokning. Passerade första varvet som nummer 14. Framför mig hade jag den gode Henrik Stenberg från Kalix som är lugnare än lugnast och jag förstod att honom skulle jag inte kunna stressa till misstag. Nej jag satsade istället på att komma om direkt genom att bromsa sent in i ejes som är en tvär 180graders böj, och kom om! Henrik gav sig dock inte utan gjorde ideligen försök att ta sig om men jag svarade direkt och lyckade stånga emot bra. Efter ett tiotal varvs fightandes kom han och ville bromsa sig om igen men jag höll i, han hamnade på min utsida i nästföljande högersväng, lite utanför idealspåret, där fästet blev sämre och jag såg honom försvinna med ett framhjulssläpp ut i periferin.

Foto: Rachid www.highsider.se
Här ligger Henrik Stenberg tight bakom innan han åker av. Henrik klarade sig tack och lov utan skador vid avkörningen.

Tänker inte mer på det utan börjar istället blicka framåt.  Men det var långt fram till nästa som visade sig vara David, en av mina värsta konkurrenter i privat cupen. Men med 7-8 varv kvar insåg jag att jag började ta in meter på meter vilket gav mig nytt syre och jag tänkte att det kanske fanns en chans att komma ikapp. Och visst redan efter några varv var jag uppe i slagläge och skulle precis till att planera mitt första omkörningsförsök, men så kom det varvningar i vägen och David fick någon sekunds lucka till. Nu var det bara 2 varv kvar och jag såg hur tåget hade gått, men jag tog ändå i för att ge det en chans! Och visst kom jag ikapp men det var först i sista kurvan på sista varvet och det fanns helt enkelt inte någon möjlighet att köra om så jag fick nöja mig med min, ja just det, 12:e plats som jag tydligen prenumererar på!

I privatcupen blev det en välförtjänt 3:e plats och ytterligare en fin pokal att ställa upp i hyllan där hemma! J

Lite roligt var det att jag putsade mitt pers på det näst sista varvet till 1.06.373. Känns bra med tanke på att jag kroknade i det förra racet på falkenberg…


Foto: Rachid www.highsider.se
Här jagar jag ikapp David som oroligt tittar baktå...


Foto: Rachid www.highsider.se
Efterlängtad podieplats! Även om jag kände mig lite snuvad på 2.a platsen...

Summerat från helgen är att körningen känns riktigt bra, cykeln och jag börjar hitta varandra allt bättre och jobbet med att finjustera chassiet börjar helt klart ge utslag. Gurra var supernöjd med uppdateringen av depåvagnen som underlättar hans jobb. Och sist men inte minst så fungerar det utmärkt att åka hela familjen på race! J

Vad händer nu då?
Faktiskt åker jag redan i morgon kväll ner till Linköping för att agera instruktör på Scanias bandag på Sviestad. Det ska bli superkul och om vädret blir vad de lovar nu så kommer det bli både varmt och bra förutsättningar för en lyckad dag med mycket körning!
Återkopplar hur det går där nere senare i veckan…

Tusen tack alla ni som gör min satsning möjlig!

Full gas!
//Tompa

Tillbaka till start>>